Yakın zamanda halka açılan şirketlerin hisse senedi fiyatlarındaki büyük artışların cazibesine kapılan özel şirketlerin sahipleri ve ortakları, ilk halka arzı (IPO) zenginliğe giden yol olarak görüyor . Birçok şirket, şirkete sağlanan mevcut finansman miktarını artırmak ve muhtemelen bu süreçte sahipler için milyarlarca dolar üretmek için halka arzları takip eder.
Ancak, borsa nakit demetlerine giden bu umut edilen yolda birçok çarpma, sapma ve çıkmaz var. Ve New York Menkul Kıymetler Borsası veya Nasdaq halka arzı ile büyük zamana hazır olduklarını düşünen çok fazla şirket hazır olmaktan çok uzak olabilir.
Halka açılma – hisselerin ilk halka arzı – kurumsal girişimler için nakit toplamanın etkili bir yolu olabilir. Ancak karmaşık, pahalı, zaman alıcı hazırlıklara girişmeden ve içerdiği risklere girmeden önce, bu hareketin iyi ve kötü tarafları tam olarak değerlendirilmelidir.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- Özel şirketlerdeki mal sahipleri ve ortaklar genellikle ‘halka açılmayı’ veya ilk halka arzı (IPO) sürdürmeyi seçerler.
- Bu seçim, şirkete büyük bir nakit akışı getirebilir ve aynı zamanda sahipler için para yaratabilir, ancak bir halka arz peşinde koşmanın dezavantajları da vardır.
- Bir halka arz, şirketin çok fazla borca girmeden işini büyütmek, yatırımcıları ve çalışanları daha iyi tazmin etmek ve hisse senedi opsiyonları veya başka tür tazminatlar sağlamak için kullanabileceği yeni para getirir.
- Halka açık bir şirket olmak, gerekirse gelecekte sermaye artırmayı da kolaylaştırabilir ve bir şirketi satıcılar ve müşteriler için daha çekici hale getirebilir.
- Olumsuz tarafı, bir kamu şirketinin finansmanı, hükümet ve kamu incelemesi için hazır hale getirilmelidir; şirket ayrıca SEC’e cevap vermelidir ve bir halka arz hazırlığı pahalı ve zaman alıcıdır.
Halka Açılmanın İyi Yönü
Hisse satışından elde edilen nakit akışı ile şirket, geleneksel kaynaklardan borç almak zorunda kalmadan işini büyütebilir, böylece faiz ödemekten kaçınabilir . Büyüme girişimlerine harcanan bu “ücretsiz” nakit, daha iyi bir alt satırda sonuçlanabilir.
Pazarlama ve reklamcılık, kârlı tazminat paketleri, yeni ürün ve/veya hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesi , fiziksel tesisin yenilenmesi veya yeni inşaat ve işi genişletmek ve iyileştirmek için düzinelerce başka program gerektiren daha deneyimli personeli işe almak için yeni sermaye harcanabilir.
Halka Açılmanın Dezavantajı
Bir şirket halka açıldığında, mali durumu ve ticari faaliyetleri de dahil olmak üzere onunla ilgili hemen hemen her şey hükümet ve kamu denetimine açıktır. Periyodik denetimler yapılır ve üç aylık ve yıllık raporlar gereklidir. Şirket finansmanı ve diğer iş verileri, bazen şirket çıkarlarına aykırı olabilecek kamuya açıktır. Bu raporların dikkatli bir şekilde okunması, bir şirketin nakit akışını ve olumlu olarak algılanmayabilecek kredi değerliliğini doğru bir şekilde belirleyebilir .
Şirket, sıkı ifşa gereklilikleri de dahil olmak üzere SEC gözetimine ve düzenlemelerine tabidir . Gerekli açıklamalar arasında, menfaat sahipleri tarafından sıklıkla eleştirilen ücret de dahil olmak üzere üst düzey yönetim personeli hakkında bilgiler yer almaktadır.
Şirket, garantili olsun veya olmasın hissedarlık davalarına tabidir. Davalar, kendi kendine ticaret veya içeriden öğrenenlerin ticareti iddialarına dayanabilir . Yönetici tazminatına itiraz edebilir veya önemli yönetim kararlarını sorgulayabilirler. Tek, huysuz bir hissedarın dava açması, halka açık bir firma için pahalı ve zaman alıcı sorunlara neden olabilir.
Kamu Firmalarının Zorlukları
Halka arz için hazırlık pahalı, karmaşık ve zaman alıcıdır. Avukatlar, yatırım bankacıları ve muhasebeciler gereklidir ve genellikle dışarıdan danışmanlar işe alınmalıdır. Bir halka arza hazırlanmak bir yıl veya daha fazla sürebilir. Bu süre içinde iş ve piyasa koşulları kökten değişebilir ve halka arz için artık uygun bir zaman olmayabilir, bu nedenle hazırlık çalışmaları ve masraflar gereksiz hale gelebilir.
Her çeyrekte kârlılık baskısı, üst düzey yönetim ekibi için zorlu bir mücadeledir. Hedef sayıların veya tahminlerin karşılanamaması genellikle hisse senedi fiyatında düşüşe neden olur. Üstelik düşen hisse senedi fiyatları, ek dampingi teşvik ederek hisse senetlerinin değerini daha da aşındırıyor.
İlk halka arz hissesinin alıcıları ve asıl sahipleri pozisyonlarını tasfiye etmeden önce, ani satışları önlemek için genellikle satmama süresi uygulanır . Bu süre zarfında hisse senedinin fiyatı düşebilir ve bu da bir kayba neden olabilir. Yine bu dönemde iş ve piyasa koşulları hisse senedi fiyatı aleyhine değişebilir.
https://www.halka-arz.com/halka-arz-bir-sirketin-hisse-fiyatini-artirir-mi/